Urine onderzoek – Huisartsenpraktijk Linnaeus – Ermelo

Urine onderzoek

Als u urine inlevert voor onderzoek, krijgt u een formulier om in te vullen. U kunt dit ook alvast thuis doen en het formulier meenemen. De combinatie van uw klachten, samen met de uitslag van de urine, is bepalend voor het beleid. Onderzoek van de urine is het meest betrouwbaar als de urine op de juiste manier is opgevangen en bewaard. Als u urine moet inleveren, let dan op het volgende:

Ochtendurine

Dit is de eerste urine na de nachtrust. Deze is het meest geconcentreerd. Afwijkingen zijn hier in het best te vinden. Belangrijk om een blaasontsteking vast te kunnen stellen.

Gewassen plas

Verontreinigingen aan de geslachtsdelen kunnen in het urinemonster komen. Voor een “gewassen plas” moet bij de man de voorhuid worden teruggerold en bij de vrouw de schaamlippen gespreid waarna met een douche kan worden gespoeld. Gebruik geen zeep. Dit is belangrijk als de urine op kweek moet worden gezet.

Middenstroom urine

Verontreinigingen in de plasbuis kunnen ook in het urinemonster komen. U kunt het beste het middelste deel van de urine stroom opvangen voor een kweek.

Maximaal 4 uur bewaren in de koelkast

In de urine zit altijd een kleine hoeveelheid bacteriën. Als u de urine laat staan bij kamertemperatuur, gaan deze bacteriën groeien, en vinden wij bij onderzoek de bacteriën die er later bij gekomen zijn. Bij kamertemperatuur is het onderzoek na een uur onbetrouwbaar. In de koelkast gaat deze groei langzamer, maar na 4 uur is ook de urine uit de koelkast niet meer betrouwbaar te onderzoeken.