Vaccinatie griep en pneumokokken
Elk najaar krijgen personen die hiervoor in aanmerking komen een gratis griep- en/of pneumokokkenvaccinatie aangeboden. Hieronder vindt u alle informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen.
Waar en wanneer is de vaccinatie?
Ik ben zwanger, krijg ik dan ook een griepprik?
Zwangeren zonder medische indicatie komen in aanmerking voor de griepprik als zij 22 weken of langer zwanger zijn in de periode van 15 oktober 2024 tot 1 maart 2025. Uitnodiging gaat via de verloskundige en de vaccinatie krijg je via het consultatiebureau. Zwangeren met een medische indicatie krijgen een oproep van de huisarts.
Pneumokokkenvaccinatie
Ik heb geen uitnodiging ontvangen, wat kan ik doen?
Valt u in de risicogroep, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Bel dan met onze praktijk, dan maken wij dit alsnog in orde. Ook mensen met ernstig overgewicht (BMI 40 of hoger) komen in aanmerking voor een griepprik. Als u niet in de risicogroep valt, maar wel een vaccinatie wilt, dan kunt u bij ons een recept vragen. U haalt het vaccin op bij de apotheek en maakt een afspraak bij ons voor de vaccinatie. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening, zie verderop op onze website.
Kan ik ziek worden van de prik?
Een vaccinatie geeft soms milde bijwerkingen. U kunt op de eerste dag pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Een uitgebreide zwelling van de arm komt bijna nooit voor en gaat vanzelf over. Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn. Dit is een signaal dat het lichaam reageert alsof er sprake is van een infectie, dit is een signaal dat het vaccin werkt. De meeste bijwerkingen gaan binnen een paar dagen vanzelf over. U kunt geen griep of pneumokokkenziekte krijgen ván de prik.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griep- of pneumokokkenprik zitten?
Nee, u mag beide vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar krijgen. Alleen tijdens chemo-, immuno- of doelgerichte therapie wordt geadviseerd om ca. 2 weken tussen de coronavaccinatie en de griep-/pneumokokkenvaccinatie aan te houden.
Wanneer mag ik de griepprik niet krijgen?
- Bij verkoudheid, hoesten, koorts
- Bij een allergie voor stoffen die in de griepprik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine
Wanneer mag ik de pneumokokkenprik niet krijgen?
- U bent allergisch voor het pneumokokkenvaccin.
- U heeft het pneumokokkenvaccin al eerder gekregen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Bel ons wanneer u weer een vaccin moet ontvangen.
- U wordt op de dag van de prik of binnen 2 dagen na de prik geopereerd.
- Bel uw specialist in deze situaties om af te spreken wanneer u de prik kunt krijgen:
- U krijgt chemotherapie of heeft dit in de laatste 3 maanden gehad.
- U heeft de laatste 12 maanden een beenmergtransplantatie gehad.
Krijgt u op dit moment een behandeling i.v.m. kanker?
Chemotherapie en griepprik
- Griepvaccinatie is extra van belang voor patiënten die chemotherapie krijgen. Zij zijn extra vatbaar voor griep en de complicaties daarvan.
- Als het mogelijk is, haal dan de griepprik voordat uw behandeling start (bij voorkeur minimaal 2 weken vóór de eerste chemokuur).
- Bent u al gestart met chemotherapie, dan wordt geadviseerd om de griepprik te krijgen 1-2 dagen voor de volgende kuur.
- Dit beleid geldt ook wanneer de griepvaccinatiecampagne al voorbij is en u als niet-gevaccineerde patiënt vóór of tijdens het griepseizoen start met chemotherapie.
Chemotherapie en pneumokokkenprik
- Het advies is om de pneumokokkenvaccinatie minimaal 2 weken vóór de start of minimaal 3 maanden ná de laatste chemokuur te geven.
- We kunnen een vaccin voor u bewaren om op een later moment toe te dienen.
- Zit u nog midden in een chemotherapie, vraag dan uw specialist of, en zo ja wanneer u gevaccineerd kunt worden.