Heeft u een vraag over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind? Of heeft iemand (bijvoorbeeld school) u geadviseerd een verwijzing te vragen voor uw kind? U leest hier waar u terecht kunt.
Verschil tussen huisartsenzorg en jeugdhulp
De huisarts is verantwoordelijk voor de medische basiszorg voor uw kind; bijvoorbeeld als uw kind ziek is, koorts heeft, etc. Voor alle andere vragen kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Praktijkondersteuner jeugd
In steeds meer praktijken is een jeugd- en gezinswerker werkzaam, zodat u uw vragen over jeugdhulp, binnen de vertrouwde huisartsenpraktijk, kunt stellen. Op dit moment is er door het CJG bij ons in de praktijk geen jeugd- en gezinswerker beschikbaar gesteld.
Waarom naar het CJG?
In de Jeugdwet (ingevoerd in 2015) is bepaald dat de gemeente verantwoordelijk is voor passende jeugdhulp. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is de plek voor vragen en hulp bij problemen in de ontwikkeling, het gedrag of de opvoeding van uw kind.
Wat doet het CJG?
Bij het CJG werken veel professionals; jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugd- en gezinswerkers, orthopedagogen, GZ-psychologen en systeemtherapeuten. Eén van hen gaat met u en uw kind in gesprek om te bekijken welke hulp nodig is. Deze hulp kan door het CJG worden geboden of u wordt verwezen naar een andere aanbieder van jeugdhulp (bijvoorbeeld een therapeut, psycholoog, psychiater, etc).
Waarom maakt de huisarts geen verwijzing voor jeugdhulp?
De jeugdhulp wordt gefinancierd door de gemeente en niet door uw zorgverzekering, daarom is de gemeente (CJG) hiervoor verantwoordelijk.